Růžovský vrch

11.08.2011 15:48

Výstup na "Děčínskou Fudžijamu"

Srbská Kamenice - Růžovský vrch - Kamenická Stráň - Královský smrk - Dolský mlýn (odbočka) - Srbská Kamenice

Výchozí bod: Srbská Kamenice; příjezd možný autobusem (z Děčína nebo České Kamenice směr Jetřichovice, Vysoká Lípa) nebo autem (z Děčína přes Hutnířov a Olešku, resp. z České Kamenice přes Janskou)
Možnosti parkování: ve středu obce (pod kostelem) u restaurace Ve starém krámě, u penziónu Vesna nebo u penziónu Bašta
Časový plán: necelé 4 hodiny (13 km)
Náročnost: lehká túra, vedoucí po značených turistických stezkách, se dvěma strmými výstupy (na Růžvoský vrch s převýšením 400 m a od Královského smrku nad údolí Kamenice s převýšením 100m)
Možnosti občerstvení: rest. a penzióny v Srbské Kamenici, cestou bez možnosti občerstvení

Zdroj:

Nakladatelství Kletr; www.kletr.cz

Pozoruhodnosti na trase

Dolský mlýn

Zřícenina bývalého mlýna je k vidění na romantickém místě  v kaňonu říčky Kamenice. Mlýn je známý hlavně z natáčení pohádky Pyšná princezna.  Okolí  mlýna a říčky Kamenice je velmi okouzlujícím místem. V létě paprsky slunce prostupují hustými korunami stromů, v křišťálově čisté vodě uvidíte velké množství ryb a celé místo Vás vtáhne jako do pohádky.

Před mnoha lety měl Dolský mlýn důležité postavení mezi mlýny v kraji. Později  sloužil  jako výletní restaurace při dolní stanici člunové dopravy jižní části Srbskokamenické  soutěsky.  Později soutěska byla nazývána Ferdinandova, na počest  Ferdinanda D´Este, následníka Rakousko - Uherského trůnu. Místo je křižovatkou turistických cest.  Pokud budete pokračovat proti proudu narazíte na malý můstek, který byl postavený začátkem 20. století. Sice se zdá, že na tom není nic zajímavého, ale jedná se o první železobetonovou stavbu na území bývalého Rakouska - Uherska. Kousek od můstku najdete malebnou louku uprostřed skal, obklopenou hlubokými lesy. Za šumu říčky a zpěvu ptáčků dojte ke spodní části Ferdinandovy soutěsky - jež je dnes nepřístupná. Návštěva tohoto kouzelného místa pro Vás jistě bude zajímavým zážitkem.

Základní informace:

Lokalita:  1 km od Vysoké Lípy, 3 km západně od Jetřichovic, 1 km východně od Kamenické stráně

Přístupnost: Z Vysoké Lípy a ze Srbské Kamenice po modré turistické trase, z Kamenické stráně po zelené turistické trase a z Jetřichovic po žluté turistické trase.
 
Provozní doba:  Volně přístupný

 

Kamenická Stráň

Malebná osada s roubenými domky.

Růžovský vrch

Pro svoji mohutnost a dominantní postavení v okolní krajině bývá 619 metrů vysoký  Růžovský vrch nazýván také jako "Děčínská Fudžijama". V současné době se nabízejí jen omezené výhledy z úbočí. Samotný výstup na půvabný zalesněný vrchol je však zajímavým zážitkem. Dnes je "Růžák" jak je místními obyvateli nazýván, zahrnut v 1. zóně národního parku. Již za Napoleonských válek byla na vrcholu  postavena pozorovatelská rozhledna. Ke konci 19. století tehdejší majitel panství Clary-Aldringen  zde nechal zbudovat rozhlednu s hostincem, která sloužila turistům z širokého okolí až do 30. let 20. století, kdy vše lehlo popelem a bylo  zanecháno osudu přírody. A tak dnes zde již nalezneme zbylé ruiny.


                                                                                 

 

 

Obrázek trasy