Romantickými skalami a tichými lesy za trpaslíky

11.08.2011 15:47

Romantickými skalami a tichými lesy za trpaslíky  

* Falkenštejn - Rynartice - Pavlínino údolí

Jetřichovice - (Falkenštejn) - Haťový důl - Pod Suchým vrchem - Rynartice - Pavlínino údolí - Jetřichovic


Výchozí bod: Jetřichovice


Časový plán: 4 hodiny (14 km)


Náročnost: s výjimkou výstupu na Felkenštejn (lze vynechat) lehká túra, vedoucí převážně po značených turistických cestách; táhlý výstup pod vrchol Suchého vrchu, jinak se jde většinou po rovině nebo z kopce. Pozor: případný výstup na vrcholové skalisko Falkenštejna (t.č. neznačen a bez umělého zajištění) vyžaduje maximální opatrnost a v dolní části také obratnost! S batohem a za mokra velmi nebezpečné!


Možnosti občerstvení: restaurace a penzióny v Rynarticích a Jetřichovicích

Pozoruhodnosti:
* skalní hrad Falkenštejn - z vrcholu se nabízí krásný výhled především na sousední Havraní skálu, ale také do vzdálenějšího okolí. Z půvoního hradu se zachovaly jen prostory tesané ve skále, tj. hlavní komnata s okenním výklenkem, kaple a dnes již zčásti zasypaná cisterna
* Haťový důl - dostal své jméno podle někdejších hatí, v současnosti nahrazených štěrkem a asfaltem
* Trpasličí skála - pískovcový masív nad výraznou roklí, v němž jsou vytesány barevné reliéfy trpaslíků s letopočtem 1882 a monogramem EV, podle autorů otce a syna Vatterových, kteří sem tyto figurky vytesali
* Pavlínino údolí - romantické lesnaté a místy skalnaté údolí říčky Chřibské Kamenice

Zdroj:

Nakladatelství Kletr; www.kletr.cz

Pozoruhodnosti na trase

Trpaslíčí jeskyně

Nenáročný výstup do stráně, kde je ve skále vytesaná Sněhurka a sedm trpaslíků. Toto pohádkové místo se nachází nedaleko silnice z Rynartic do Jetřichovic. Roku 1833 sochař Ernest Wahr vytesal tyto postavičky do skal uprostřed lesů. Najít je všechny je celkem zábavná hra. Že objevíte všech 7 trpaslíků nezaručujeme. I když jsou trpaslíci nedaleko od sebe a jsou barevní, zjeví se vám vždy, když to nejméně čekáte. Určitě je najdete všechny, ale dá to zabrat.

 

 

 

Pavlínino údolí

Romantické lesnaté a místy skalnaté údolí říčky Chřibské Kamenice.

Skalní hrad Falkenštejn

Zbytky skalního hradu naleznete kousek od Jetřichovic. Zachovala se jen síň vytesaná do skály s okenním výklenkem a kapličkou. Z vrcholu se Vám naskytne široký výhled do okolí na Havraní skálu, Růžovský vrch i vzdálenější Děčínský Sněžník.

Hrad vznikl pravděpodobně ke konci 13. století a sloužil jak k ochraně obchodní cesty tzv. "České cesty" do Lužice, tak měl i úlohu správní, díky kolonizační činnosti tehdejších majitelů, rodu Michalovců. V průběhu let vystřídal hrad několik majitelů, kteří nadále  podnikali loupežné výpravy do bohaté Lužice.  Během držení rodem Vartenberků se v loupežných výpravách pokračovalo. Hrad hrál důležitou úlohu ve sporu Vartenberků s Lužicí. Šestiměští drželi posádku hradu v olbležení, když  Pražané dobývali Děčína. Hradu nebylo možné dobít  a tak legenda  "O bílém jelenu" vypráví o  léčce díky níž byl hrad dobit:

V dávných dobách správce hradu se svoji dcerou Zdislavou na hradě Falkeštejn  žil. Velitel stráží jež  posádce hradu velel , tajně na Zdislavu myslel, jako i mladý zbrojnoš jménem Hynek, který byl její krásou uchvácen. Jednoho dne loupežníci velitele posádky zajali,  oběšením pohrozili a za úplatu přemluvili, aby hrad Falkenštejn do jejich rukou padl. Velitel stráží, zkrvavený v tváři do hradu se vrátil. Hradní pán jeho příběhu uvěřil, netušíc ho  jeho statečnosti penězi odměnil. Úlisný velitel kul pikle delší dobu až jednoho dne, hradního pána k oknu nalákal, pod záminkou, že bílého jelena pod hradem spatřil. Jak se pán k oknu přiblížil, velitel stráží za nohy ho popadl z hradeb do hlubokých roklí svržen byl.  Velitel pak Zdislavu uchopil, smrtí ji pohrozil, běžel poté loupežníky do hradu vpustit, naštěstí jeho podlé počínání statečný Hynek zpozoroval, velitele i loupežníky svoji silou zamordoval. Majitelé hradu Hynka správocvání hradu pověřili a jeho ženou Zdislava se stala.  Dnes se jen zbytky skalního hradu zachovali.


Základní informace:

Lokalita:  severovýchodně od Jetřichovic

Přístupnost: Cesta k hradu je obtížnějšího rázu. Celoročně volně přístupný

Haťový důl

ostal své jméno podle někdejších hatí, v současnosti nahrazených štěrkem a asfaltem

Obrázek trasy