Prší? Jedeme na vodu!

14.02.2011 12:30

Sedm kroků, jak si užít vodáckou dovolenou

 

Začátečníkům se to zdá divné, ale v Česku platí, že nejlépe se pádluje, když prší. Hladina řeky se zvedne, voda teče rychleji a vlny jsou větší. Zábava je o to větší.

 

Takže milý porceláne:

Jak na to

1. V půjčovně už asi máte zamluvenou loď. Jestli jste to neudělali před prázdninami, budete v červenci i srpnu paběrkovat. "Všechny půjčovny jedou letos naplno. Kdyby měly víc lodí, tak je všechny vypůjčí," uvádí majitel půjčovny Metuje Petr Ptáček.

2. Týden předem sledujete předpověď počasí. Pokud jsou na vybrané řece záplavy, nebo naopak přílišné sucho, máte ještě čas změnit svůj prázdninový cíl.

3. Dva dni před odjezdem na vodáckou dovolenou jsou pro vás důležité vodočty. Příliš vysoká hladina je nebezpečná. Málo vody pod limitem ke splutí vám znechutí pádlování. Na mělčinách by se vám prášilo za lodí. Pořád ještě můžete jet na jinou řeku.

4. Jedete na dovolenou. Doma nezapomenete potřebnosti na pobyt v přírodě, kempování, vaření, doklady a lékárničku. Důležitá je čepice nebo šátek, krém na opalování a repelent.

5. V půjčovně si vyzvednete kromě lodi a pádla také plovací vestu a na těžší vodu i přilbu. V dobré půjčovně dostanete také popis řeky, jezů a případně nebezpečných míst. Pokud poteče příliš vody, nehněvejte se, že vám půjčovna místo kánoe dodá raft, nebo vás pošle domů. Dělá to pro vaši bezpečnost.

6. Vypůjčené vybavení si hlídejte. Loď bývá pojištěná proti poškození, ale krádež, ztrátu nebo úplné zničení pojistit nelze.

7. Na konci plavby vracíte vypůjčené vybavení. Je to stejné, když jste na vodě strávili den, víkend nebo celý týden. Na frekventovaných řekách se dojíždí k objektům půjčoven. Na méně známých tocích bývá domluvené místo a doba příjezdu auta s obsluhou půjčovny. Kontroluje se vybavení, vrací se zálohy.

Kuba Turek, rubrika: VODÁCI, 20.8.2009

www.horydoly.cz

Všem vodáckým příznivcům ahoj!  Vlčice