OHNÍČ - OPÁRNO

15.03.2011 19:13

České Středohoří se nachází jižně od Ústí nad Labem.  Z Ústí n. L. jezdí vláček motoráček povětšinou z I. nástupiště, zadní koleje směrem na Bílinu (ideální spoj jede z Ústí n.L. v 10:08 hod.).  Výstup provedete v zastávce "Ohníč". Za nádražím narazíte na žlutou značku a ta Vás  přes Ohníč povede  do mírného stoupáčku až ke vsi "Úpoř".  Asi  po dalším kilometru budete procházet lesem pod kopcem zvaným "Pohradická hora" ve výšce 419 m. n. m.  Pro milovníky rozhleden by mohl být zajímavý výstup na vrchol, který není značený a kde najdete rozvaliny jedné z nejstarších rozhleden v  Čechách zvané "Aloisova výšina" (Aloiska). Pochází z roku 1838 a i dnes je z vrcholu krásný výhled na Krušné hory a Teplicko..    

        Od "Pohradické hory" dojdete po 3 kilometrech do "Kostomlat pod Milešovkou". Ves, která byla připomínána již roku 1333 jako součást Oseckého panství byla v 17. století povýšena na městečko. Nachází se zde barokní zámek z roku 1684, který přestože je dominantou Kostomlat, není přístupný a nachází se v něm výchovný ústav (pro neposlušná děvčata). Můžete se zde i občerstvit  (na náměstí je hospoda, kde vaří moc dobrej vývar).
        V Kostomlatech přeskočíte na modrou značku a ta Vás po 2 kilometrech vynese až k hradbám středověkého hradu "Sukoslav", pocházejícího z přelomu 13. a 14. století. Roku  1434 byl dobyt husity pod vedením Jakoubka z Vřesovic a od konce 16. století je opuštěný. Je rozsáhlý a stojí rozhodně za návštěvu.
       Za hradem budete dále pokračovat po modré značce směrem na "Milešovku".
       Po 4,5 kilometrech se dostanete na rozcestí s červenou značkou a to už budete stát na úpatí největší hory v Čechách a nejvyšším vrcholu Českého Středohoří, pod "Milešovkou", která má nadmořskou výšku 837 metrů. Výstup, který trvá zhruba 15 - 20 minut Vás odmění nádherným pohledem  (za dobrého počasí) na "České Středohoří", Krušné hory a Českou pánev s horou "Říp". Na vrcholu je meteorologická observatoř, která Vás po zazvonění pustí i na malou rozhlednu.  Za observatoří je malé občerstvení, které v létě obšťastňuje výletníky každý den a v zimních měsících o víkendech. Mají zde kafe, čaj, pohledy i pivo, ale i turistické průvodce.
        Z Milešovky už potom jen šmajdáte z kopce dolů po modré značce až dojdete po 4 kilometrech do "Velemína". Slabší  jedinci zde mohou nasednout na vlak v zastávce "Chotiměř" směr Lovosice.
        Zbytek může ještě vyrazit po zelené značce do "Opárenského údolí" a na hradní zříceninu "Opárno" nad Milešovským potokem, z které je báječný výhled na "Kletečnou" a "Milešovku".
        V Opárnu je sice železniční zastávka, ale nemůžete vynechat cestu Opárenským údolím až do "Malých Žernosek", kudy vede i naučná stezka. Z náměstí pokračujte po žluté značce na nádraží (trať Praha - Ústí n. L.), které je coby kamenem dohodil.
        Celá cesta do Opárenského údolí měří 18 kilometrů a do Malých Žernosek o 3 kilometry dál.
        Můžu se zaručit hlavou, že je to moc příjemný výlet a zvlášť při dobrém počasí.
    
    P.S. Příště:  Lužické hory.
    
        Tak suchou stezku uprostřed řeky Vám přeje

- MÍŇA -

https://www.magica.cz/NewVitr/V_02/19.html