Naučná stezka Járy Cimrmana

11.08.2011 16:37

6.1.2003 8:00 Michal Kupsa, FotoVýlety - Ostatní

Zveme vás do málo navštěvovaného kouta přírody v blízkosti moravské metropole. Desetikilometrová naučná stezka byla pojmenována podle fiktivní postavy neznámého génia Járy Cimrmana. Na trase je několik zastávek s informačními tabulemi, na kterých, kromě konkrétního popisu místa jsou i ukázky z dramatických děl této osobnosti. A tak vás cestou provází hra na vědomou mystifikaci a intelektuální humor Járy Cimrmana.

Výchozí bod v obci Osiky

Výchozí bod v obci Osiky

Jako tip na nejen fotografický výlet jsem pro vás vybral velmi hezký a navíc málo frekventovaný kout přírody v blízkosti moravské metropole. Lokalita, na které se naučná stezka nachází, je v blízkosti městečka Lomnice, necelých 10 km od Tišnova - větší železniční stanice na trati Brno - Havlíčkův Brod - Praha. V těchto končinách je zajímavá nejen samotná naučná stezka, ale je tu i mnoho dalších velmi atraktivních zajímavostí a památek. Většina je navíc prudce fotogenická.
Úvodem se zmíním o spojení do výchozích bodů trasy, která je vhodná jak pro motoristy, tak především pro klasické pěší cestovatele zvyklé se přepravovat hlavně vlakem a autobusem. Oficiálním výchozím bodem stezky je sice právě samotné městečko Lomnice, ale já vás nasměruji na druhý konec, do vesničky Osiky, odkud je cesta mnohem pohodlnější a to z velmi prozaického důvodu - je to totiž prakticky pořád z kopce. Do Osik se dostanete jednoduše – z Brna (v sobotu a v neděli – 7,00 hod a 12,00 hod) vlakem do Tišnova, kde na tyto dva spoje ihned navazuje autobus (staví přímo před vlakovým nádražím). Doporučuji rozhodně dřívější spoj a to hlavně pro ty, kteří si chtějí cestu vychutnat a cestou i v klidu fotit. Pro ty, kteří přijedou autem je nejlepší zajet do Lomnice, kde se dá přímo na náměstí parkovat a na cestě do Osik tudy projíždí zmíněný autobus. Po absolvování stezky skončíte zase zpět u auta. Jinak je celá trasa velmi pohodová a nenáročná. Absolvují ji určitě bez problémů i děti nebo starší lidé, případně i lenochodi nezvyklí se příliš pohybovat. Celková délka mnou popisované trasy je cca 10 km, z čehož je naprostá většina z kopce nebo po rovině. Je to dáno tím, že výchozí obec Osiky je těsně pod vrcholem hřebene, po kterém sejdeme do Lomnice. I když půjdete hodně volným tempem, tak vám chůze zabere max. 3 hodiny. No a pokud je to na někoho zase málo, tak se dá trasa klidně prodloužit o dalších cca 10 km hezkou krajinou, po které dojdete přímo k vlaku. Buď údolím z kopce do Tišnova nebo přes kopec do Doubravníku. Na cestu doporučuji mapu KČT č. 85 – Okolí Brna Svratecko nebo originální mapu Naučná stezka Járy Cimrmana, kterou vydal v roce 2000 Klub přátel Járy Cimrmana v Brně.

Takže začínáme. Po vystoupení z autobusu v Osikách se vydáme na nevzhledný horní konec obce kde budeme dále stoupat po asfaltce, která spíše připomíná polňačku, směrem na Křeptov. Cestou projdeme kolem polorozpadlého stavení s nápisem “Snack Bar“ a vodárenského objektu. Po velmi krátkém stoupání se dostaneme na kraj lesa, odkud bývá za dobrého počasí docela slušný výhled. V sezóně se v tomto lese dá najít neuvěřitelné množství hub a protože sem prakticky nikdo nechodí, tak se zde vyskytují i vzácnější a méně obvyklé druhy hub například hřib nachovýtrusný.
Asfaltka nás dále vede lesem přes hřeben a po chvilce dojdeme na křižovatku (cca 1,5 km od obce) kde odbočíme doleva. Je tady uprostřed křižovatky skupinka tří smrků a zde se napojíme na žlutou turistickou značku, která dále pokračuje od asfaltové cesty již jen jako lesní cesta - i když kvalitativní rozdíl v povrchu je minimální. Po této cestě dojdeme po rovině (cca 1,5 km od rozcestí) k Sýkořské myslivně, kde začíná - respektive končí samotná stezka.

Sýkořská myslivna s

Sýkořská myslivna s "plostikou"Járy Cimrmana (začátek stezky)

Detail

Detail "Plostiky"