Jetřichovické skály

11.08.2011 15:44

Nádherným pískovcovým hřebenem za dalekými výhledy 

Jetřichovice - Mariina skála - Vilemínina stěna - Purkartický les - Rudolfův kámen - Pohovka - Česká silnice - Šaunštejn (odbočka) - Vysoká Lípa - Dolský mlýn - údolí Jetřichovické Bělé - Jetřichovice


Výchozí bod: Jetřichovice

Příjezd možný autobusem (z Děčína nebo České Kamenice směr Vysoká Lípa) nebo autem (z Děčína nebo České Kamenice přes Srbskou Kamenici a Všemily)


Možnosti parkování: ve středu obce u restaurace Praha, event. na malém parkovišti před dětskou zotavovnou


Časový plán: včetně odbočky na Šaunštejn 4,5 hodiny (14 km)


Náročnost: lehká túra, vedoucí převážně po značených turistických trasách, až po Šaunštejn členitým skalnatým hřebenem; výstupy a sestupy, místy strmé traverzy; na Mariině skále, Rudolfově kameni a na Šaunštejnu umělé zajištění, výstup na vrcholové skály Šaunštejna exponovaný (lze vynechat)


Možnosti občerstvení: restaurace, hotely a penzióny v Jetřichovicích a ve Vysoké Lípě


Pozoruhodnosti:
* Mariina skála - panorama, nabízející se od vrcholového útulku, sahá až po Lužické hory a České středohoří
* Tetřevny - mohutné skalní převisy, které sloužily za války jako úkryt místního obyvatelstva, za míru jako časté stanoviště lovců, číhajících na tetřevy
* Rudolfův kámen - stejně jako Mariánka (Mariina skála) a Vilemínka, byl i tento vrchol pojmenován po jednom z členů šlechtického rodu Kinských, kteří se v 19. Století zasloužili o turistické zpřístupnění oblasti. Na nejvyšší bod k dřevěnému přístřešku vede neznačená odbočka (žebříky, umělé stupy, mírně exponované). Odměnou je krásný panoramatický výhled
* Loupežnický hrádek -Šaunštejn (viz. trasa č.2)
* Dolský mlýn - poprvé připomínaný již r. 1515, plnil svou funkci prakticky až do konce 2. světové války. Po r. 1881, kdy v úseku Ferdinandovy (Srbskokamenické) soutěsky krátce fungovala jednosměrná plavba na člunech, se "Dolák" stal rovněž oblíbeným turistickým cílem. Po r. 1945 byl mlýn opuštěn a postupně chátral. Dnes působí jeho ruiny tajemným a poněkud strašidelným dojmem.

 

Zdroj:

Nakladatelství Kletr; www.kletr.cz

Pozoruhodnosti na trase

Dolský mlýn

Zřícenina bývalého mlýna je k vidění na romantickém místě  v kaňonu říčky Kamenice. Mlýn je známý hlavně z natáčení pohádky Pyšná princezna.  Okolí  mlýna a říčky Kamenice je velmi okouzlujícím místem. V létě paprsky slunce prostupují hustými korunami stromů, v křišťálově čisté vodě uvidíte velké množství ryb a celé místo Vás vtáhne jako do pohádky.

Před mnoha lety měl Dolský mlýn důležité postavení mezi mlýny v kraji. Později  sloužil  jako výletní restaurace při dolní stanici člunové dopravy jižní části Srbskokamenické  soutěsky.  Později soutěska byla nazývána Ferdinandova, na počest  Ferdinanda D´Este, následníka Rakousko - Uherského trůnu. Místo je křižovatkou turistických cest.  Pokud budete pokračovat proti proudu narazíte na malý můstek, který byl postavený začátkem 20. století. Sice se zdá, že na tom není nic zajímavého, ale jedná se o první železobetonovou stavbu na území bývalého Rakouska - Uherska. Kousek od můstku najdete malebnou louku uprostřed skal, obklopenou hlubokými lesy. Za šumu říčky a zpěvu ptáčků dojte ke spodní části Ferdinandovy soutěsky - jež je dnes nepřístupná. Návštěva tohoto kouzelného místa pro Vás jistě bude zajímavým zážitkem.

Základní informace:

Lokalita:  1 km od Vysoké Lípy, 3 km západně od Jetřichovic, 1 km východně od Kamenické stráně

Přístupnost: Z Vysoké Lípy a ze Srbské Kamenice po modré turistické trase, z Kamenické stráně po zelené turistické trase a z Jetřichovic po žluté turistické trase.
 
Provozní doba:  Volně přístupný

 

Mariina vyhlídka

Kouzelný výhled z Mariiny vyhlídky býval, kde ještě nedávno stával vysoko na skalách dřevěný altán. Bohužel v září 2005 vznikl v altánu požár, který zničil tuto nádhernou vyhlídku. Naštěstí oheň se už dál nerozšířil. Nyní se na skalních vrcholcích tyčí nová bouda.  Mariinu vyhlídku zde nechal postavit rod Kinsky  jako i další vyhlídkové altány v okolí,   Vilemína vyhlídka a Rudolfův  kámen.

 

Základní informace:

Lokalita: Jetřichovice

Přístupnost: Pěšky se vydáte z Jetřichovic po červeně značené turistické značce.

Rudolfův kámen

Vyhlídka byla postavena stejně jako Mariina a Vilemína vyhlídka rodem Kinských v 1. polovině 19. století.  Dříve byla nazývána Vysoký kámen, pro svoji výraznost mezi skalami kousek od Jetřichovic. Z vrcholu je hezký výhled na skalní město.


Základní informace:

Lokalita: Jetřichovice

Přístupnost: Na vrchol pěšina zakončená výstupem po kamenných schodech. Výstup je náročnějšího rázu.
 
Provozní  doba:  Celoročně přístupná

Tetřevny

Mohutné skalní převisy, které sloužily za války jako úkryt místního obyvatelstva, za míru jako časté stanoviště lovců, číhajících na tetřevy.

Loupežnický hrádek -Šaunštejn

Jeden z nejkrásnějších skalních hradů Českého Švýcarska se nachází nad obcí Vysoká Lípa. Šaunštejn byl postaven někdy na přelomu 14. a 15. století za účelem ochrany tzv. České silnice, která byla významnou obchodní cestou spojující Čechy s Lužicí. Majitelé hradu Berkové z Dubé se nechvalně proslavili svou pověstí lupičů. Hrad se pro ně stal útočištěm k loupeživým výpravám do okolí. Proto je Šaunštejn znám také pod názvem Loupežnický hrad. Na konci 15. století byl hrad opuštěn a postupně zpustl.
U paty skalního masivu je vytesaná dutina, která pravděpodobně sloužila jako stání pro koně. Přístup na samotný hrad je umožněn po strmých schodech úzkou spárou ve skále. Na vrcholu stávala dřevěná hradní věž, dnes však po ní zůstal pouze půdorys vytesaný do skály. Vrcholky jednotlivých skal jsou spojeny můstky. 3 metry hluboká prohlubeň sloužila jako nádrž na vodu, podobná místnost byla využívána jako hladomorna.
Výstup na hrad určitě stojí za to nejen kvůli zbytkům hradních prostor, ale také díky nádhernému výhledu, který se Vám z vrcholu otevře. Za dobrého počasí spatříte značnou část Českého Švýcarska, ale i některé vrcholy v saské části labských pískovců. Přímo před sebou budete mít jako na dlani obec Vysokou Lípu, dále pak Koliště, Růžovský vrch, za hranicemi Zirkelstein a Tschirnstein.

Základní informace:

Přístupnost: Z Vysoké Lípy se vydáme od restaurace U Loupežáku po žluté turistické stezce na sever. Po 500 m odbočíme doleva na červenou turistickou stezku a po dalších asi 500 m dojdeme na místo.

Provozní doba: Hrad je celoročně volně přístupný, v zimě se z bezpečnostních důvodů jeho návštěva nedoporučuje.


 

Obrázek trasy