Děčín - Belvedér - Hřensko

11.08.2011 15:42

Podél pravé strany údolí Labe za nezapomenutelnými výhledy

Děčín (nemocnice) - Stoličná hora - Nad Loubím - Růžový hřeben - Pod Kamenským vrchem - Belvedér - Labská Stráň - údolí Suché Kamenice - Hřensko

Výchozí bod:

Děčín; konečná stanice městského autobusu č. 7 u nemocnice

Možnosti parkování:

v blízkosti výchozího bodu

Časový plán:

5 hodin (18 km)

Náročnost:

lehká túra, vedoucí po značených turistických cestách; jediný delší strmý výstup v úvodu na Stoličnou horu

Možnosti občerstvení:

hotel Belvedér, hostinec v Labské Stráni, restaurace a penzióny v Hřensku

Zdroj:

Nakladatelství Kletr; www.kletr.cz

Pozoruhodnosti na trase

Belveder

Za letních dnů se nabízí z Belvedéru nádherný výhled, labský kaňon, obrovské údolí obklopené vysokými skalami, jímž protéká řeka Labe.

Nejspíše i z těchto důvodů  byla zde zbudována terasa již  v letech 1701 -1711 majitelem Františkem Clary-Aldringenem. Skálu nechal srovnat a vytvořit terasu, která byla později doplněna o umělý skalní otvor naproti ve skále , vyzdobený vysokým arkádovým obloukem zakončený kamennou divadelní maskou.  Konaly se zde různé odpočinkové  aktivity, hudební a  divadelní představení pro místní šlechtu, která se sem sjížděla z nedalekého Býnoveckého zámku. Po požáru na zámku, zájem šlechty ustal a naopak postupem času vzrostl zájem místních obyvatel, kteří začali toto místo navštěvovat. S rozvojem turistiky v kraji byl zde pro pohodlí navštěvníků vybudován dřevěný hostinec, který později byl nahrazen  kamenným i s pokoji k přenocování.

Legenda: Dříve nebyly žádné přístupové cesty do Hřenska, pouze jediná a to po Labi. Říká se, že když pán František Clary-Aldringen po Labi do Hřenska přijížděl, vítal pána  z Belvédéru hudební orchestr.  František Clary-Aldringen neuměl je  jinak nazvat než "škaredá školská muzika". Zřejmě asi v kraji nebyli lepší hudebníci:)


Základní informace:

Lokalita: Labská stráň

Přístupnost: Autem z Děčína pojedete směr Ludvíkovice, Janov, Arnolitice a Labská Stráň, kde  na náměstíčku odbočíte do leva a po cca 20 metrech zahnete do prava ( budete následovat ukazatel) a po nezpevněné cestě dojedete až k Belvedéru, kde je k dispozici parkoviště.

Autobusem z Děčína na Labskou stráň, kde vystoupíte na náměstíčku a poté budete následovat  ukazatele směr Belvedér (viz. výše jak se dostat autem)

Pěšky se můžete vydat z Děčína (konečná autobusů 1,7 zastávka Nemocnice), po hřebeni Labských pískovců, červená turistická trasa, cca 11,5 km. Poté můžete pokračovat pěšky až do Hřenska. Stejnou trasou se můžete dostat na Belvedér z opačné strany a to ze Hřenska.

Provozní doba: Výhled z terasy:  volně přístupný

Restaurace:  leden - únor  otevřeno pouze v so - ne  od 11:00 - 16:00
březen - prosinec otevřeno st - ne od 11:00 - 21:00
Upozornění: při větším množství sněhu, restaurace bývá většinou uzavřena.

Růžový hřeben

Velkolepý výhled na údolí zákrut Labe, sahající až k Děčínu. Jde o jednu z vůbec nejkrásnějších scenérií Labských pískovců.

Labská stráž

Vyhlídka s pavilonkem, jenž nabízí krásný pohled na hluboké údolí Labe.

Vrcholový hřeben Stoličné hory

Tzv. Císařský výhled, obelisk na vyhlídkové terase byl vztyčen 1879 při příležitosti stříbrné svatby císaře Františka Josefa a jeho choti Alžběty.

Sněžnická vyhlídka

Vyhlídka na Děčínský Sněžník.

Labská vyhlídka

Zábradlím zabezpečená vyhlídka na skále. Působivý pohled na údolí Kamenice a Hřensko, na scenérie údolí Labe.

Obrázek trasy