Zálesácké rady

13.05.2010 15:00

Zálesácké rady

 

 

Pravidelnost - Se svojí partou se scházejte pravidelně. Stačí jednou týdně. Určete si jeden den v týdnu a ten dodržujte.

 

Indiánský běh - Je dobrý na překonání větších vzdáleností. Střídáte přibližně 50 kroků chůze a 50 kroků běhu.

 

Batoh - Pro každý vandr nebo jen jednodenní výlet je dobrý batoh na záda.  Batoh musí na zádech sedět!

 

Odpadky - Do otevřeného ohně neházejte odpadky. Odporuje to nejen vandrovnických zásadám, ale také většina z nich při spalování páchne.

 

Turisticky značené cesty - Vždy se důsledně držte turistických značek. Povedou vás spolehlivě k cíli. Nikdy z ní nescházejte, mohli byste snadno zabloudit!

 

Pitná voda - Nikdy nepijte vodu, o které určitě nevíte, že je pitná! Na hrušky, třešně, a švestky nikdy nepijte vodu.

 

Nůž - patří k výbavě každého zálesáka. učte se s ním správně zacházet od dospělých. Nikdy s ním nevrhejte a nebodejte do země. Dobrý nůž by měl být co nejjednodušší s kvalitní ocelovou čepelí. Nůž držte od sebe a špičkou dolů. Nožem řežte vždy od sebe, od těla. Pozor na suky a zatlučené hřebíky.

 

Sekerka - nástroj zálesáka. Musí být dobře naostřená, pevně usazená na topůrku a zaklíněná. Nenechte ji ležet na zemi. Uchovávejte ji v pouzdře. Kmen stromu osekávejte ve směru větví a vždy stůjte na druhé straně osekávaného kmenu.

 

Pilka - pomocník zálesáka. Musí být dobře nabroušená a usazená v rukojeti. Mažte ji olejem, aby nezrezivěla.  Po návratu z vandru ji uvolněte a pověste na stěnu.  Na vandru ji mějte v pouzdře a noste ji zubany dolů.

 

Krabička poslední záchrany -  KPZ - Plechová krabička: kousek svíčky, sirky a škrtátko, jehlu a nit, tužku a papír, 2 knoflíky, napínáčky, poštovní známku, lísteček s telefonními čísly, náplast.