Pravčická brána

11.08.2011 15:41

Atraktivní okruh nejznámějšími partiemi Českého Švýcarska

Hřensko - Tři prameny - Pravčická brána (odbočka) - Mezní Louka - Nad soutěskami - Divoká soutěska - Tichá soutěska - Hřensko 

Výchozí bod:

Hřensko; příjezd možný autobusem z Děčína nebo autem, případně lodí (v letní sezóně z Děčína)

Možnosti parkování:

Hřensko, samotná obec nebo parkoviště za restaurací Klepáč (v sezóně bývají parkovací místa brzy obsazena, je třeba si přivstat)

Časový plán:

celkově 5 až 6 hodin (min. 15 km pěšky + 1,5 km na pramicích).

Náročnost:

lehká túra, vedoucí po dobrých, značených turistických stezkách; kromě úvodního výstupu k Pravčické bráně se jde převážně mírně zvlněným terénem, po rovině nebo z kopce.

Možnosti občerstvení:

výletní restaurace Sokolí hnízdo a bufet pod Pravčickou bránou, hotel a stánky na Mezní Louce, bufet v Tiché soutěsce, restaurace a penzióny v Hřensku. 

Zdroj:

Nakladatelství Kletr; www.kletr.cz

Pozoruhodnosti na trase

Skalní útvary nad Gabrielinou stezkou

Turistická stezka vedoucí ze Hřenska na Mezní Louku.

Edmundová a Divoká soutěska

Plavba lodičkou na říčce Kamenici Tichou (Edmundovou) a Divokou soutěskou s veselým výkladem převozníka. Jezdí se v obou směrech, po proudu i proti proudu. Na Mezním můstku mezi soutěskami je možnost občerstvení v restauraci.

Soutěsky na Kamenici tvořily dlouhou dobu obtížnou překážku, kterou museli obyvatelé pravobřežních obcí Vysoké Lípy a Mezné zdolávat cestou do kostela v Růžové. Kamenice však byla nejen překážkou, ale i zdrojem příjmů - plavilo se tu dříví a při zimních tazích pstruhů a lososů nastávaly rybářům zlaté časy. A do toho přišli odvážlivci s nápadem splout soutěsky na vorech. Pět dobrodruhů uzavřelo v r. 1877 zdánlivě šílenou sázku v hřenské hospodě U zeleného stromu a pak na třech vorech vyplulo od Dolského mlýna do míst, kterým tenkrát lidé říkali "konec světa". Čtyři metry dlouhá plavidla dopravila posádku bez úhony až do Hřenska. Tím byl položen základ využití soutěsek jako turistické atrakce. Kníže Clary-Aldringen poovolal italské odborníky a pod jejich vedením pak na 200 dělníků upravovalo soutěsky, pomáhal i Horský spolek pro České Švýcarsko. Byly zřízeny plovoucí chodníčky, mostky, vystříleny tunely, zasazeny lávky nad vodou a postaven jez. Dne 4. května 1890 byla slavnostně otevřena Tichá neboli Edmundova soutěska a restaurace v soutěskách. Provoz obstarávalo pět lodiček, převozníci v námořnických stejnokrojích poháněli a kormidlovali plavidla bidlem, což zůstalo dodnes. Divoká soutěska se svého otevření a první plavby dočkala o osm let později v r. 1898.

O oblíbenosti této atrakce si uděláme obrázek z doložených písemností z dvacátých let 20. stol. - v Edmundově soutěsce převáželo 14 člunů, v Divoké 7, dohromady navštívilo soutěsky v průměru 160 000 lidí  ročně. Plavilo  se od sedmé ranní hodiny do tmy a byly stanoveny i přísné předpisy - v soutěskách  byl zakázán podomní obchod, žebrota, fotografování jako obchodní činnost a vylepování politických letáků

Lokalita:  Hřensko

Přístupnost:  Autem cca 300 metrů od začátku soutěsek je velké parkoviště. Autobusem z Děčína - zastávka k soutěskám. Pokud nebudete vědět, stavte se v informačním středisku ve Hřensku, na nábřeží u Labe.

Provozní  doba:

denně od Velikonoc až do 2.11. 2011.

Pozor, provozní doba na začátku a na konci sezóny je podřízena času do kdy je vidět.

Edmundova soutěska:

denně od 9:00 - 18:00hod (poslední loď směr Hřensko jezdí v 18:00 hod. a směr Mezná v 17:30 hod.

vstupné: dospělí 70Kč , děti 30Kč, pes (pouze s náhubkem) 20Kč, ZTP-P zdarma.

Divoká soutěska:

Jezdí od 1. července do 31.10. každý den od 9:00 do 17:00 hodin.

Cena:

50 Kč dospělí

20 Kč děti a pes.

Pravčická Brána

Pravčická brána je největší přirozená skalní brána na našem kontinentu. Je považována za nejkrásnější přírodní útvar Českého Švýcarska a tvoří symbol celé oblasti.
 
V lesích nedaleko Hřenska stojí Pravčická Brána. Již po staletí láká milovníky přírodních krás svým kouzlem. Mnoho z nás ji navštívilo a kdo ne, možná ji spatřil alespoň na obrázku. Když pod tímto kamenným obloukem poprvé stanete, jeho velikost Vás ohromí. Rozměry Pravčické Brány jsou úctyhodné, přesto však při pohledu z blízka se zdají býti ještě větší. Rozpětí oblouku u dna je 26,5 m, výška otvoru 16 m, šířka 7-8 m, minimální tloušťka 3 m, vrcholová plošina brány je 21 m nad jejím dnem.
 
Od místa vstupu k Pravčické bráně se rozbíhají upravené stezky a schodiště na jednotlivé vyhlídky tyčící se vysoko nad korunami stromů, odkud můžete pozorovat samotnou Pravčickou bránu nebo blízké i vzdálenější okolí. Za pěkného počasí lze dohlédnout až na Děčínský Sněžník. Z Pravčické brány vede také nádherná cesta (jedna z přístupových cest cca 6 km dlouhá) s působivými scenériemi až na Mezní louku.
 
V areálu můžete navštívit výletní zámeček Sokolí hnízdo, kde je otevřeno muzeum NP Č.Š. Občerstvit se zde můžete v restauraci se zachovalými interiéry z 19. století. K dispozici Vám je také turistické informační centrum.

Základní informace:

Lokalita: Hřensko
 
Přístupnost:
 
Auto musíte nechat na parkovišti ve Hřensku (placené parkoviště za restaurací Klepáč) a nebo dojet na parkoviště na Mezní Louku (u hotelu Mezní Louka), toto jsou dva výchozí body pro výlet na Pravčickou bránu (mimo tato místa je přísný zákaz parkování). Z těchto bodů poté pokračujte pěšky po vyznačené červené trase.
 
Provozní doba:

duben - červen: pouze víkendy a svátky 10:00 - 18:00

červenec a srpen: každý den 10:00 - 18:00

září-říjen: pouze víkendy a svátky 10:00 - 18:00

listopad - březen: zavřeno

 

Dospělí 75,-Kč/osoba (3,-Eur/osoba)

Děti /6-14let/studenti a důchodci 25,-Kč/osoba (1,-Eur/osoba)

Děti do 6let zdarma

 

Skupinová sleva pro školy:

Skupina 20 školáků / studentů - 25Kč/osoba a 2 učitelé zdarma
Skupina 30 školáků / studentů - 25Kč/osoba a 3 učitelé zdarma
 
Kontakt: 

+420 412 554 286

Obrázek trasy