Mapa dobrý pomocník

13.06.2010 15:00

 

Mapa dobrý pomocník

 

Turistická mapa

Při přípravě vandru vám pomůže mapa. Nejlépe turistická.  Jsou na ní vyznačeny turistické cesty a proto je nejvhodnější pro pěší turistiku.

Trasa

Před vandrem si můžete podle mapy vyznačit trasu plánovaného pochodu a měřit jeho délku.  Z výchozího bodu (např. nádraží) si zvolíte příslušnou turistikou značkou  značenou cestu do jednotlivých míst, která chcete navštívit (hrad, restauraci, festival) a do stanice , v níž budete opět nastupovat na cestu domů. 

Měřítko

Podle měřítka zjistíte, jakou vzdálenost na mapě představuje jeden kilometr ve skutečnosti. Např. u mapy 1: 100 000 je to vzdálenost 1 cm.

Čím menší je druhé číslo, tím je mapa přesnější. 

Pro šťastný návrat domů

Je důležité vždy vědět kde jste, kam jdete, kudy se máte vrátit, najít cestu zpět pokud zabloudíte.

Orientace dle severu

Na vandru se musíte umět podle mapy zorientovat, vědět kde jste. Nejprve určete sever. Není-li na mapě růžice, pak je sever vždy na horním okraji mapy, západ vlevo, východ vpravo.   

Orientace dle bodů

Mapu můžete také zorientovat také tak, že si určíte vlastní stanoviště a dva výrazné body v krajině, které vidíte v terénu i na mapě. 

 

Vybrané značky na mapách

 

 

Světové strany

 

Dle kompasu či busoly

Přístroj položíte do vodorovné polohy a otáčíte tak dlouho, až se zakalený konec magnetky shoduje s vyznačením severu na růžici přístroje.

Dle Slunce

Které je (samozřejmě jen přibližně) v 6 hod. ráno na východě, v  9 hod. na jihovýchodě, ve 12 hod. na jihu, v 15 hod. na jihozápadě a v 18 hod. na západě. Pozor na letní čas.

Podle Slunce a hodinek

Malou ručičku hodinek namíříte ke slunci, úhel mezi 12 a malou ručičkou rozpůlíte. Spojnice středu hodinek tímto bodem ukazuje na jih.

Podle hvězdy Severky

Spojíte zadní kola souhvězdí velkého vozu přímkou a tu pětkrát prodloužíte. Máte Severku.

Podle Měsíce

Večer v 6 hod. je měsíc v úplňku na východě, o půlnoci na jihu, v 6 ráno na západě.  Měsíc v první čtvrti je na jihu v 6 večer a na západě o půlnoci. Měsíc v poslední čtvrti ukazuje východ o půlnoci a jih v 6 ráno.

Podle přírodních úkazů

Lišejníky osamělých stromů, skal a budov míří na severozápad. Pařezy mají na severní straně hustší těla. Slunečnice se otáčí za sluncem.